Mededelingen van huishoudelijke aard

De afgelopen tijd heb ik herhaaldelijk foto´s van de gerechten of baksels die ik maak, op Facebook geplaatst. Altijd leuke reacties en menigeen heb ik via een persoonlijk bericht het betreffende recept doorgegeven. Nu ik erover nadenk, heb ik eigenlijk nooit een bericht van iemand ontvangen of het gerecht gelukt is, of het baksel lekker is of dat het helemaal niet in de smaak viel. Want wat ik lekker vind, hoef niet iedereen lekker te vinden. Maar het is wel fijn om te merken dat mensen open staan voor nieuwe smaken, ongewone combinaties of onbekende producten.

Knoflook

Zelf word ik altijd getriggerd door interessante nieuwe  en onbekende smaken en daardoor kook ik ook niet zo vaak 2 keer hetzelfde gerecht. Altijd een beetje improviseren met de ingrediënten die voorhanden zijn en mijn eigen draai aan een gerecht geven.

Ik heb me voorgenomen om 2x per week iets te plaatsen op mijn blog. Op dinsdagochtend een “doordeweeks” en makkelijk te maken recept en op vrijdagochtend een iets bewerkelijker recept, een bakrecept of iets speciaals. Maar het is natuurlijk leuk om suggesties van jullie te ontvangen, vragen, opmerkingen, inspiratie. Wat zou je willen maken of willen proeven? Wat heb je nooit durven maken of proeven?

Ik ben heel nieuwsgierig van aard, wil alles proeven en bereiden, maar niet alles wordt favoriet. Dat gehaktballetje met meelwormen was wel speciaal, maar ze staan nu niet wekelijks op mijn menu. Aan dat licht gepocheerde (bijna rauwe) ei met veel geschaafde truffel denk ik met kippenvel terug. Trouwens, natuurlijk niet aan de heerlijke truffel…… En om de, overigens erg lekkere, salade avec gésiers de canard (gekonfijte eendemaagjes, maar gésiers was het enige woord dat ik niet kon vertalen op de menukaart) lachen we na 15 jaar nog.

Dus ben je nieuwsgierig naar een gerecht of ingrediënt, laat het me weten. En hopelijk heb ik het antwoord en een recept. Vandaag een eenvoudig recept met een, voor veel mensen, nieuw ingrediënt: Raddichio.

Radicchio Radicchio tuin

Dit jaar heb ik voor het eerst radicchio in onze eetbare tuin geplant (niet gezaaid, maar in het voorjaar de kleine plantjes gekocht) Want een paar jaar geleden hebben we onze tuin helemaal nieuw vorm gegeven. We hebben er toen voor gekozen om geen sierplanten meer te plaatsten, maar alleen kruiden, groentes en fruit. En dat bevalt erg goed!

Van elk gewas een paar plantjes of een paar zaadjes en je hebt zo al een heel afwisselend assortiment. Diverse koolsoorten, aardappels, venkel, courgette, rozemarijn, tijm, oregano,  paksoi, borago, aardbeien, bramen, tomaten en ook dus radicchio. Deze groeit uit tot een soort grote, rode kropsla, is familie van witlof en ook een beetje bitter van smaak.  Bij het oogsten moeten de buitenste, losse bladeren verwijderd worden en dan hou je een klein, compact rood kropje over. Ik heb het stronkje laten staan na de oogst en daar groeit weer een nieuw kropje radicchio uit.

Pasta met radicchio

Vianny´s pasta met radiccio

Ingrediënten voor 4 personen:

• 1 ui, fijngesnipperd
• 2 el olijfolie
• 100 gram pancetta (Italiaans spek)
• 400 gram pasta naar keuze (het liefst penne of trofie, langwerpige pasta)
• 2 kleine kropjes radicchio (verkrijgbaar bij de beter gesorteerde groentewinkel)
• 50 gram Parmezaanse kaas, grof geraspt
• 50 gram pijnboompitten of walnoten

Bereidingswijze:

Snij de radicchio doormidden verwijder de kern. Snij in smalle reepjes. Fruit de ui in de olijfolie in een grote pan met dikke bodem op middel vuur glazig. Draai het vuur hoog, voeg de pancetta toe en bak die goudbruin. Rooster de pijnboompitten of walnoten in een droge pan goudbruin. Breng in een pan ruim water met zout aan de kook en kook de pasta de aangegeven tijd (het lekkerste is al dente). Giet de pasta af en bewaar een beetje van het kookvocht.

Laat de radicchio slinken in de pan met ui en pancetta en voeg dan zout en peper toe. Roer goed door. Voeg de uitgelekte pasta toe, is het te droog, voeg een beetje van het kookvocht toe. De grof geraspte Parmezaanse kaas en de pijnboompitten of walnoten erover verdelen.

Veel succes en geniet van het koken en eten! En ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft.

Vianny

 

 

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare