De eerste stappen met Limburgse vlaai

De eerste stappen op mijn blog. De eerste stappen om anderen net zo enthousiast te maken voor lekker eten, in welke vorm dan ook. Lekker eten is een alledaags begrip, letterlijk betekent het voedsel dat aangenaam van smaak is. Maar…het is zoveel meer. Het is gezelligheid, plezier, creativiteit, samenzijn, voldoening en vul zelf maar aan wat het voor jou betekent.

Ik ben opgegroeid met lekker eten. Mijn ouders vonden eten en vooral samen eten, altijd erg belangrijk. In ons Zuid-Limburgse gezin in de 70er jaren werd gekookt, gebakken, ingemaakt, gedroogd en dat vaak voor veel mensen. Vlaaien bakken op vrijdag, koude schotel ter gelegenheid van de kermis, groentes uit eigen groentetuin inmaken, appelmoes wecken voor de hele winter, een half varken uitbenen in de garage, hammen drogen op zolder en van het hoofd kookte moeder hoofdkaas. En vaak genoeg heb ik geholpen: appels schillen, deeg maken, tuinbonen doppen, uitjes en augurkjes voor de koude schotel snijden.

Uit die tijd stamt een leuke foto, ik (een jaar of 3) sta aan het aanrecht en kijk toe hoe mam bezig is met het maken van vlaaien, veel vlaaien. Op de grond staat een hele emmer met zwarte pruimen moes. Ik stap van de stoel, pardoes midden in de zwarte pruimen! Met een been (in maillot, lekker 70´s) tot aan mijn dijbeen in de zwarte pruimen. Die foto wilde ik bij dit blog plaatsen, maar het toeval wil dat deze foto kwijt is, weg uit de album! Familie in rep en roer, iedereen zoeken en uiteindelijk maar een andere foto genomen waar ik nét iets lekkers heb gegeten.

Blog foto baby

Als hommage aan mijn jeugd is het eerste recept: Zwarte pruimen linzenvlaai.

Ingrediënten voor 1 vlaai:

 • 375 gram zelfrijzend bakmeel
 • 185 gram echte boter (kamertemperatur)
 • 150 gram kristalsuiker
 • 0,5 ei (geklutst)
 • 25 ml melk
 • snufje zout
 • eventueel 1 vanillestokje
 • boter om de vlaaivorm in te vetten
 • ca 500 gram zwarte pruimenmoes

Materialen:

 • 1 vlaaivorm, doorsnee 28 cm
 • Kwastje om vorm in te vetten
 • Oven, voorverwarmen op 200’C (boven-en onderwarmte)
 • Vork om deeg in te prikken
 • Deegrol

 Bereidingswijze:

Zelfrijzend bakmeel in een grote kom doen. In het middel een kuiltje maken en daarin het geklopte ei en de melk doen. Suiker en zout om het kuiltje heen strooien. Boter in kleine stukjes snijden en aan de rand van het meel leggen. Snel tot een samenhangend deeg kneden en daarna ingepakt in huishoudfolie 1 uur in de koelkast laten rusten. Eventueel merg van een vanillestokje toevoegen aan het meel.

Bakblik invetten, 2/3 van het deeg uitrollen (ca ½ cm) ter grootte van de vlaaivorm op een met bloem bestoven werkvlak en voorzichtig in de vorm leggen. Goed aandrukken. Zouden er scheurtjes ontstaan, geen probleem. Gewoon een stukje deeg erop drukken. Bodem enkele keren inprikken met een vork.

Pruimenmoes er over verdelen.

Rest van het deeg ook uitrollen tot ½ cm en met een speciaal gekarteld rolmesje (kan ook met een gewoon mes) in lange repen van ca 2 cm breed verdelen. Deze repen kruiselings over elkaar leggen over de vulling. Goed aandrukken aan de rand van de bakplaat.

Afbakken in de voorverwarmde oven van 200 *C gedurende 30 minuten.

Succes en laat het smaken! Ik hoor graag hoe het gelukt is. En mochten er vragen zijn, ik beantwoord ze graag!

 

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailShare

7 Antwoorden op “De eerste stappen met Limburgse vlaai”

 1. Annie Cremers - Vlieks zegt:

  WAT SJUN… Vianny iech wunsj diech hieël völ succes en geluk mit dieng nieëchste sjtappe. de mam

 2. Rian Ravelli zegt:

  Ik ga deze taart zeker maken. Waarom heet ie zwarte pruimen linzentaart? Bij de ingrediënten zie ik geen linzen vermeld.

 3. Succes Rian, in de vlaai worden inderdaad geen linzen gebruikt, maar het soort deeg heet linzendeeg. Het is een deeg oorspronkelijk uit Linz (Oostenrijk)afkomstig is, vandaar de naam.

 4. Linzenvlaai is lekker en ipv pruimen kun je ook ander fruitmoes verwerken. In HK zijn geen vlaaien te koop, dus ik moet ze zelf bakken als we ze willen eten en dat doe ik ook. Bedankt voor het recept en success met je blog!

 5. Janneke Grijsbach zegt:

  Leuk geschreven Vianny…. met de terugblik naar je roots….. jehebt hetdus totaal niet van een vreemde!!!
  Veel succes en plezier met je blog!!!

 6. Vandaag de zwarte pruimenvlaai gebakken! Overheerlijk!!!! Eerste keer dat ik een echte vlaai heb gebakken. Recept was duidelijk. De bodem had iets dunner gemogen, maar hij smaakte super lekker. De vlaai is uiteraard nagenoeg op….Ga hem volgende keer eens maken met abrikozenmoes.

  1. Dat is dan een échte authentieke “dik va laer en dun va sjmeer” vlaai!

Reacties zijn gesloten.